Publicatiebeleid

Privacy

Wij krijgen wel eens het verzoek om mensen, kentekens of gevels onherkenbaar (blurren) te maken. Echter zijn wij niet verplicht om mensen, kentekens of gevels onherkenbaar te maken. 

Verduidelijking: 

In Nederland bestaat er geen ‘wet op de privacy’. Wat Nederlanders kennen als de privacy wetgeving is allemaal geregeld als losse artikelen in diverse wetten. Denk aan de Auteurswet, de Postwet en het huis- en terreinrecht. Sinds 2018 is ook de AVG wet erbij gekomen. 

Een kenteken van een voertuig is een openbaar gegeven. Een kenteken is om deze reden dan ook dusdanig zichtbaar aan de buitenkant van elke auto, zowel aan de voorkant als de achterkant. Als het kenteken niet zichtbaar is, kan hiervoor zelfs door de politie een bekeuring gegeven worden. 

Een bepaalde auto kan voor een persoon oproepen dat dit een auto is van een bekende van hem/haar. Echter kan de persoon niet op basis van het kenteken de naam van de kentekenhouder erbij zoeken. Ook kan het zijn dat de eigenaar van het voertuig bepaalde stickers op het voertuig geplakt hebben waardoor het nog herkenbaar is. Met andere woorden: Het blurren/onherkenbaar maken van kentekens geeft dus geen garantie op de herkenning van de auto. Echter is het kenteken ook makkelijk op te zoeken via het RDW (per app of via de website https://ovi.rdw.nl). Het RDW is een openbaar toegankelijke service waar mensen informatie uit het kenteken kunnen halen. Zo is bijvoorbeeld te zien of het voertuig verzekerd is of bijvoorbeeld ook gestolen is. 

Er is geen enkele wet die aangeeft dat het verboden is om beeld te publiceren van een leesbaar kenteken. Ook niet als iemand aangehouden is vanwege een strafbaar feit. 

Wanneer blurren wij wel? 

Wanneer er bij een incident ernstig letsel is opgelopen, wordt het slachtoffer onherkenbaar gemaakt. Dit betekent dat iemand die met een motor tegen een paal gebotst is en dusdanig gewond is dat hij met spoed naar het ziekenhuis moet, dan wordt het slachtoffer onherkenbaar gemaakt. Maar niet alleen het slachtoffer, ook het leesbare kenteken. 

Bij een voertuig of persoon van een bijzondere dienst. Zie bijvoorbeeld voertuigen en personeel van de Dienst Speciale Interventies (DSI). Deze voertuigen en personen mogen niet herkenbaar op beeld. Het kenteken en de desbetreffende persoon wordt dan ook onherkenbaar gemaakt. 

Beeld van een dusdanig ernstig incident waarbij iemand is overleden, publiceren wij pas wanneer familie in kennis gesteld is. Wij hanteren daar altijd een aantal uren voor of worden door de politie ingelicht. 

De politie vraagt ons om bepaalde zaken onherkenbaar te maken of buiten beeld te houden in verband met een opsporingsbeleid. Ze kunnen dit echter niet eisen, maar wij werken aan de vraag mee om zo het onderzoek zo vloeiend mogelijk te laten lopen. Het moet namelijk geen hinder geven aan de politie danwel forensische opsporing. 


Heeft u vragen over de privacy van 112ned? Neem dan contact met ons op via info@112ned.nl. 

Het verzoeken van het onherkenbaar maken van u of een ander persoon, een kenteken of een gevel met huisnummer mag u uiteraard doen, dit kan uitsluitend via de bovenstaande mail. Wij zijn dus echter niet verplicht om met het verzoek mee te gaan.